Nyheter

Plötslig nordkoreansk vrede efter Pompeobesök

Tonen har hårdnat mot USA från Nordkorea. Efter att USA:s utrikesminister Mike Pompeo besökt Nordkorea benämner det slutna landet de amerikanska kraven i samtalen för "rovgiriga".(TT)
Publicerad 7 juli 2018

Uttalandet står i bjärt kontrast mot Pompeos eget uttalande efter besöket - han kallade de två dagarna i Nordkorea "mycket produktiva".

””

"Extremt beklagligt"

Men senare var alltså tonläget var helt annorlunda från Nordkorea.

"USA:s attityd och inställning under högnivåsamtalen under fredagen och lördagen har varit extremt beklagligt", meddelade det nordkoreanska utrikesdepartementet i ett uttalande som återgavs av den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Tidigare sade USA:s utrikesdepartements talesperson Heather Nauert att USA och Nordkorea har upprättat arbetsgrupper för att hantera det praktiska i hur Nordkorea ska nedrustas.

Pompeo har under besöket sammanträtt med den högt uppsatte nordkoreanske politikern Kim Yong-Chol i huvudstaden Pyongyang.

””

Återföra kvarlevor

Förutom nedrustning ska diskussionerna även ha handlat om hur man ska återföra kvarlevorna från cirka 200 amerikanska soldater som stupade under Koreakriget på 1950-talet.

Kim Yong-Chol spelade en nyckelroll tillsammans med Pompeo för att få till stånd det toppmöte som USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un höll nyligen i Singapore. Deras överenskommelse därifrån har beskrivits som luddig, och det var uppenbart att mycket detaljarbete återstod.

TT