Nyheter

USA: Turkiet måste lämna kurderna i fred

USA nationella säkerhetsrådgivare John Bolton understryker att Turkiet måste gå med på att skydda de USA-allierade kurdiska styrkorna i Syrien. Det är ett krav för att amerikanska styrkor ska lämna landet, uppger Bolton, på besök i Israel.(TT)
Publicerad 6 januari 2019

USA nationella säkerhetsrådgivare John Bolton understryker att Turkiet måste gå med på att skydda de USA-allierade kurdiska styrkorna i Syrien. Det är ett krav för att amerikanska styrkor ska lämna landet, uppger Bolton, på besök i Israel.

Bolton är på en fyra dagar lång resa till Israel och Turkiet, och säger att han väl i Turkiet kommer att ställa krav på att kurderna måste skyddas.

Som svar på Boltons uttalande säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogans talesperson att det är orimligt att hävda att Turkiet har kurder som måltavla. Ankara siktar in sig på terrorrörelsen IS, samt YPG och PKK, enligt talespersonen.

Turkiet betraktar den kurdiska YPG-milisen som en förlängd arm till den kurdiska PKK-gerillan, terrorstämplad av Turkiet, USA och EU.

USA:s president Donald Trump meddelade i december att de amerikanska styrkorna ska lämna Syrien, men tidsplanen är oklar.

TT