Nyheter

USA: Terrorhot i Sydafrika

USA varnar Sydafrika för islamistiska extremister planerar att genomöra en möjlig nära förestående terrorattack i någon av storstäderna Johannesburg eller Kapstaden.(TT)
Publicerad 4 juni 2016

"USA har fått information om att terroristgrupper planerar att inom kort genomföra attacker där många amerikanska medborgare rör sig i Sydafrika, såsom fashionabla affärscenter i Johannesburg och Kapstaden", skriver den amerikanska ambassaden i Sydafrika på sin hemsida.

Enligt ambassaden ska varningen ses mot bakgrund av att terrorgruppen IS "uppmanat sina anhängare att genomföra terrorattacker globalt under fastemånaden Ramadan".

Myndigheterna i Sydafrika tonar dock ner hotet.

””

I september i fjol rådde USA de av sina medborgare som var i Sydafrika att vara extra vaksamma eftersom det fanns en terrorhotbild riktad mot amerikaner i landet.

Det är inte ovanligt att USA uppmanar sina medborgare runt om i världen att vara vaksamma mot eventuella terrorhot, men lördagens varning i Sydafrika var annorlunda eftersom den specifikt pekade ut möjliga mål.

Sydafrika har, till skillnad från många andra länder på den afrikanska kontinenten, varit förskonat från islamistiska terrorattacker.

TT