Annons
Nyheter

USA redo ge säkerhetsgarantier till Nordkorea

USA är redo att ge Nordkorea säkerhetsgarantier förutsatt att landet väljer att verkligen skrota sina kärnvapen, säger utrikesminister Mike Pompeo. Han viftar också med ekonomiska morötter framför näsan på Pyongyang. USA kräver total, kontrollerbar och oåterkallelig kärnvapenavrustning.(TT)
Publicerad 14 maj 2018

USA kräver total, kontrollerbar och oåterkallelig kärnvapenavrustning. Det är ett pris som Nordkorea hittills inte varit berett att betala, utan har i stället sett kärnstridsspetsarna som yttersta garant för regimens fortlevnad.

Men nu har islossningen inför mötet mellan ländernas ledare Donald Trump och Kim Jong-Un i Singapore den 12 juni lett till rena vårvädret i relationerna, och i helgen lovade Nordkorea skrota sin anläggning för provsprängningar av kärnvapen i slutet av maj - någon som Trump tackade och bockade för och kallade en "vänlig gest!".

Annons

"Vårt glödande hopp"

Pompeo har två gånger träffat Kim och i en intervju med Fox News kallar han nordkoreanen för välinformerad, påläst och målmedveten. Utrikesministern säger också att han är "övertygad" om att Kim har samma mål som USA.

””
””

Ekonomiska morötter

Nordkoreas ekonomi är mycket illa eftersatt och fortfarande finns problem med hunger i landet, enligt FN.

Och för att locka Pyongyang lyfter Pompeo också möjligheten av tunga amerikanska investeringar i Nordkorea - vad gäller energisektorn, infrastruktur, teknologi och jordbruk - om ett eventuellt avtal faktiskt visar sig hålla.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons