Nyheter

USA-befäl: Striden mot IS långt från över

Striden mot IS är långt från över även om terrorrörelsen tappar sitt "kalifat", enligt USA:s befälhavare i Mellanöstern. Stora grupper människor strömmar ännu ut från IS-fästet al-Baghuz, där kurdiska styrkor väntar på att sätta in en sista stöt.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

IS är förvisso nära att förlora det sista territorium gruppen kontrollerar i Syrien, men nu förbereder den sig på en återkomst på andra plan, säger den amerikanske befälhavaren och generalen Joseph Votel inför den amerikanska kongressen.

””
””

al-Baghuz töms ännu

I flera veckors tid har tusentals människor strömmat ut från den belägrade staden al-Baghuz, som är det sista befolkade territorium som IS kontrollerar. Många av dem är anhöriga till dem som strider för IS och enligt den syrisk-kurdiska alliansen SDF har hundratals motståndare gett upp och gripits.

SDF har under en längre tid upprepat att det bara är en tidsfråga innan offensiven är över, men evakueringarna har dragit ut på tiden.

””
””

Trump utropade seger

USA:s president Donald Trump gick vid årsskiftet ut och meddelade att USA skulle kalla hem sina soldater från Syrien och deklarerade att IS i princip var besegrat. Det mötte motstånd såväl i kongressen som från berörda myndigheter, varpå planerna ändrades till att en styrka på 200 man ska stanna kvar ännu en tid.

I sitt förhör inför det amerikanska representanthusets försvarskommitté säger befälhavaren Joseph Votel att han inte känner sig pressad att sätta något datum för ett fullständigt tillbakadragande.

Han säger vidare att IS-anhöriga som tillfångatagits utgör ett "latent hot". Han uppmanar, precis som Donald Trump, personernas hemländer att ta ansvar för dem.

””

TT