Nyheter

Uribe öppnar för nytt fredsavtal

Fredssamtalen behöver inte vara körda i botten, trots förra helgens nedröstning av fredsavtalet i Colombia. President Santos och oppositionsledaren Uribe uttryckte båda en vilja av att söka ett nytt avtal, efter att de båda motståndarna haft ett långt möte.(TT)
Publicerad 6 oktober 2016

Huvudmotståndarna i folkomröstningen om fredsavtalet med Farcgerillan, före detta presidenten och nejanhängaren Álvaro Uribe och nuvarande presidenten Juan Manuel Santos, samtalade om en väg framåt efter att nejsidan överraskande vann omröstningen i helgen.

Efter tre timmars samtal poängterade Uribe behovet av ett nytt fredsavtal som inkluderar alla colombianer, och sade att Santos visat att han var mottaglig för förändringar.

"Vi identifierade att mycket av oron kommer från saker som behöver förtydligas eller preciseras. I dag börjar vi arbeta med de sakerna för att skingra deras tvivel", uppgav Santos i ett kort uttalande.

EU meddelade att en utvecklingsfond, som öronmärkts för hjälp till Colombia att upprätthålla fredsavtalet, stoppas.

””

Däremot gäller fortfarande EU:s beslut att tillfälligt lyfta bort Farcgerillan från EU:s terrorlista, då Farc fortsatt sagt sig vilja söka en fredslösning.

TT