Annons
Nyheter

Urbanisering får Abidjan att åka kollektivt

Fattigdomen på landsbygden får många ivorianer att söka sig till storstäderna. Men med urbaniseringen kommer stora infrastrukturutmaningar, något som Elfenbenskusten försöker få bukt med - kanske med hjälp av svenska bussar.(TT)
Publicerad 2 december 2017

Skyskraporna tornar upp sig över det som ibland liknas vid Västafrikas Manhattan - affärsdistriktet i Elfenbenskustens ekonomiska hjärta Abidjan. Med lyxiga gallerior och spegelblanka fasader är staden sinnebilden för ekonomisk stabilitet, landets tillväxt har snittat på åtta-nio procent de senaste åren.

Hit lockas många, inte minst unga, ivorianer med hopp om ett bättre liv. Om drygt tre decennier väntas Abidjans befolkning uppgå till omkring tio miljoner människor, att jämföra med dagens över fyra miljoner.

Annons

Den snabba urbaniseringen innebär möjligheter - men också en rad utmaningar som inbegriper allt från arbetslöshet till oändliga trafikstockningar och negativ påverkan på miljön.

””

Kaotiskt och förorenat

Under ledning av president Alassane Ouattara har Elfenbenskusten gjort stora investeringar i motorvägar och broar. På bara några år har Abidjan förvandlats till en stad som signalerar att den är öppen för affärer med omvärlden. Men åratal av kris och inbördeskrig har satt stora spår i vägnätet, vilket trots ansträngningarna blir tydligt bortom de hastigt asfalterade vägarna kring det lyxhotell som nyligen huserade afrikanska och europeiska ledare från över 80 länder.

Avgaserna ligger grå och kvävande över den bilburna staden. Och den som har bråttom gör kanske bäst i att helt undvika att ge sig ut i den kaotiska rusningstrafiken.

””

Ett steg på vägen är det franskfinansierade tunnelbaneprojekt som Frankrikes president Emmanuel Macron passade på att inviga när han befann sig i Abidjan för att närvara vid toppmötet mellan EU och AU. Men Sverige vill också vara med på ett hörn när mångmiljonstaden blickar in i framtiden.

Svenska bussar

Med draghjälp från statsminister Stefan Löfven (S) önskar Scania inom kort få till en överenskommelse för att i ett första steg kunna sälja 500 bussar till ivorianerna.

””

Sidi Tiémoko Toure, minister med ansvar för ungdomsjobb, hoppas i sin tur på att en affär med den svenska buss- och lastbilstillverkaren skulle innebära fler arbetstillfällen i Elfenbenskusten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons