Nyheter

Upphetsat inför påvens arabiska resa

Med starka känslor ser kristna på arabiska halvön fram mot påve Franciskus besök. - Vi är mycket tacksamma. Det är en chans för livet, säger den filippinske migranten Ray Erwin.(TT)
Publicerad 3 februari 2019

Den 44-årige Erwin är en av de cirka 135 000 troende som väntas delta i tisdagens utomhusmässa i Förenade arabemiratens huvudstad Abu Dhabi.

Där ska "Lolo Kiko" (farfar Francisco), som påven kärleksfullt kallas i Filippinerna, lägga ut texten om den historiska resans tema: inter-religiös fred.

Påven, som anlände på söndagskvällen lokal tid, kommer att stanna i Förenade arabemiraten i 48 timmar. Det är första gången ett överhuvud för den katolska kyrkan besöker det geografiska området för islams födelse.

"Tack, herre!"

Förenade arabemiraten är stolt över sin religiösa tolerans. Landet har åtta katolska kyrkor. Oman, Kuwait och Jemen har fyra vardera och Qatar och Bahrain en vardera.

I det strikt sunnimuslimska Saudiarabien är däremot utövande av andra religioner än islam strängeligen förbjudet.

Tidigt på tisdagsmorgonen ska över 2 000 bussar hämta upp katoliker över hela Förenade arabemiraten för att god tid köra dem till utomhusmässan. En av de lyckliga som tilldelats en bussbiljett är Ruthcel Fermana som bott i Dubai mer än fem år.

””
””

Mycket souvenirer

Landets souvenirbutiker har laddat upp med påvliga minnessaker.

””

Enligt katolska kyrkan lever nästan en miljon katoliker i Förenade arabemiraten, som har runt 9,5 miljoner invånare.

De katolska påvarnas relation med arabvärlden har varit blodig genom historien. Men nu vill påve Franciskus vända blad och stärka banden mellan kristendom och islam.

””

TT