Annons
Nyheter

Ungerska lagar till EU-domstol

Ungern dras inför EU:s domstol i striden kring landets hårdare regler kring utländska universitet och ickestatliga organisationer. EU-kommissionen har länge krävt åtgärder av Ungern i de två fallen men känner sig nu tvingat att ta frågorna till domstol.(TT)
Publicerad 7 december 2017

Ungern dras inför EU:s domstol i striden kring landets hårdare regler kring utländska universitet och ickestatliga organisationer.

EU-kommissionen har länge krävt åtgärder av Ungern i de två fallen men känner sig nu tvingat att ta frågorna till domstol.

Annons

"Den ändrade lagen är inte förenlig med friheten för högre utbildningsinstanser att erbjuda tjänster och etablera sig var de vill inom EU. Kommissionen anser också att den nya lagstiftningen går emot rätten till akademisk frihet, rätten till utbildning och friheten att bedriva verksamhet", heter det bland annat om utbildningslagen, där Ungern vill införa nya krav på universitet som betalas utifrån.

Kring de ickestatliga organisationerna råder liknande invändningar kring nya villkor och restriktioner för pengar utifrån.

Lagändringarna har av kritiker målats ut som ett försök från Ungerns regering att tysta ned instanser och organisationer som stöds av den ungerskfödde amerikanske förre finansmannen Georg Soros.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons