Nyheter

Orbán jublar trots ogiltigt resultat

En i det närmaste total majoritet röstade som väntat nej till EU:s flyktingpolitik. Men resultatet är ogiltigt, enligt landets valmyndighet. Det hindrade inte en trotsig premiärminister Viktor Orbán att lova att göra folkomröstningens utslag till ungersk lag.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016

Hela 98,3 procent av de ungrare som gick till valurnorna svarade nej på frågan "Vill ni att EU får rätt att beordra obligatorisk inflyttning av icke-ungerska medborgare utan parlamentets godkännande?".

Men resultatet är ogiltigt, slog valmyndigheten fast sent på söndagskvällen.

Minst 50 procent av 8,2 miljoner röstberättigade ungrare behövde avlägga en giltig röst för att folkomröstningen skulle betraktas som giltig. Men sammanräkningen visade att de giltiga rösterna bara nådde 40 procent.

Ändrar grundlagen

Viktor Orbán lät sig dock inte nedslås av valmyndighetens besked. I stället kallade han resultatet "enastående" på en pressträff. Han avfärdade också det låga valdeltagandet.

””
””

Inte i någon ungersk provins nådde valdeltagandet de 50 procent som krävdes. I huvudstaden Budapest röstade bara drygt 34,7 procent, den lägsta siffran i hela landet.

"Ett fiasko"

Det högerextrema partiet Jobbik kallar folkomröstningen "ett fiasko" och kräver Viktor Orbáns avgång, med hänvisning till det ogiltiga resultatet.

Viktor Orbán hade hoppats att omröstningen skulle förstärka motståndet mot den omfördelning av asylsökande som EU:s medlemsländer enades om i fjol, trots hårt och fortsatt motstånd från bland annat Ungern.

Men det beslutet ligger fast - oavsett den ungerska folkomröstningen. Åtminstone enligt EU-kommissionen.

””

TT