TT-Utrikes

Undantagstillstånd i Venezuela

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den allvarliga ekonomiska krisen i Venezuela har fått landets president Nicolás Maduro att utfärda ett undantagstillstånd. Strax därefter talade han för första gången sedan oppositionen tog över inför parlamentet. Världens sjunkande oljepriser har slagit hårt mot Venezuela.(TT)

Världens sjunkande oljepriser har slagit hårt mot Venezuela. Det råder brist på basvaror i landet och inflationen skenar. Under de tre första kvartalen i fjol landade den på 108,7 procent samtidigt som ekonomin krympte med 4,5 procent, enligt centralbanken.

På fredagen utfärdade Nicolás Maduro ett ekonomiskt undantagstillstånd i 60 dagar, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt finansministern Luis Salas ger det staten ett tillfälligt mandat att bland annat ta kontroll över företags tillgångar i syfte att få fart på produktionen i landet.

Efterlyser dialog

Några timmar senare försvarade Maduro sitt beslut i ett tal inför det nyvalda parlamentet.

– Jag efterlyser en konstruktiv dialog, för att agera, för att bygga en ny ekonomi, sade han enligt den colombianska tidningen El Tiempo.

I december vann oppositionen - i form av koalitionen MUD - valet till parlamentet för första gången sedan Maduros företrädare Hugo Chávez kom till makten 1999. Sedan dess pågår en intensiv maktkamp mellan president och parlament.

– I 17 år har vi följt en felaktig ekonomisk modell. Här är siffrorna som bevisar det, sade parlamentets nye talman Henry Ramos Allup enligt AFP.

Försvarar socialismen

– Den socialistiska modellen kommer att visa sin kapacitet för att rida ut stormarna, kontrade Maduro enligt den statliga tv-kanalen Venezolana de Televisión.

– De katastrofala siffrorna är resultatet av en ekonomisk situation som i en tidigare era, med en regressiv, nyliberal och kapitalistisk politik hade lämnat vårt folk utan arbete, utan pensioner, utan säkerhet, utan utbildning för barnen och utan bostäder, fortsatte han.