Nyheter

Tyska S säger nej till inlåsning vid gränsen

Osäkerheten kring den tyska migrationsuppgörelsen fortsätter. I kristdemokratiska CDU och dess bayerska systerparti CSU råder lättnad efter måndagens avvärjda regeringskris - men samarbetspartnern Socialdemokraterna säger nej till att låsa in folk vid gränsen, vilket kan stjälpa överenskommelsen.(TT)
Publicerad 4 juli 2018
””

På mötet diskuterades förbundskansler Angela Merkels (CDU) uppgörelse med inrikesminister Horst Seehofer (CSU), som i grova drag går ut på att inrätta "transitcenter" för asylsökande som kommer till Tyskland efter att tidigare ha registrerats i ett annat EU-land.

Från lägren ska migranterna sedan skickas tillbaka till landet i fråga, alternativt till Tysklands granne Österrike, om första ankomstland inte vill samarbeta. Allt inom 48 timmar, försäkrar Merkel i en intervju med tysk tv.

Avfärdade liknande förslag

Socialdemokraterna (SPD) måste nu ta ställning till den känsliga frågan innan den kan bli regeringspolitik. I samband med flyktingkrisen 2015 avfärdade partiet ett liknande förslag, som då gick under namnet transitzoner. Situationen i dag är dock en annan, och rör betydligt färre migranter, enligt SPD:s generalsekreterare Lars Klingbeil (omkring 18 000 personer sedan årsskiftet, enligt beräkningar från inrikesdepartementet i Berlin).

Samtidigt ser han problem med uppgörelsen.

””

Svårsmält för Seehofer

En lösning utan inlåsning av asylsökande, om man får tro både honom och hans partiordförande. Ett förbehåll som lär bli svårsmält för bayraren Seehofer, som så sent som i helgen hotade att stänga gränsen helt om inte Merkel gick med på hans partis krav.

På torsdag gör partitopparna i CDU, CSU och SPD ett nytt försök att komma överens.

TT