Annons
Nyheter

Tusentals instängda migranter i Libyen

Tusentals migranter har hittats instängda i läger i Sabratha i Libyen. Det säger styrkor lojala med Libyens FN-stödda enhetsregering, sedan de tagit kontroll över staden efter flera veckor av hårda strider.(TT)
Publicerad 8 oktober 2017

Tusentals migranter har hittats instängda i läger i Sabratha i Libyen. Det säger styrkor lojala med Libyens FN-stödda enhetsregering, sedan de tagit kontroll över staden efter flera veckor av hårda strider.

Kuststaden Sabratha i nordvästra Libyen har varit en av de mest utnyttjade utgångspunkterna för de båtar som för migranter över Medelhavet till Italien.

Annons

Segerherrarna säger att de under de två senaste dagarna har hittat över 4 000 migranter, bland dem gravida kvinnor och barn, på olika platser. Enligt de regeringstrogna styrkorna hade milisen som nu drivits på flykten slutit ett Italien-sponsrat avtal med enhetsregeringen om att stoppa migrantsmugglingen.

Avtalet har lett till en kraftig minskning av antalet migranter från Sabratha, men har samtidigt rubbat maktbalansen i staden och ledde fram till de strider som nu krävt flera hundra liv, enligt bedömare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons