Nyheter

Turkiet stänger mediekanaler

Turkisk polis gjorde på tisdagen en razzia mot en prokurdisk tv-kanal i Istanbul och bröt alla livesändningar. Kanalen är en av många som berörs av order förra veckan om stängning.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

Razzian mot kanalen IMC TV gjordes under rådande undantagstillstånd i landet, men är inte motiverad av det misslyckade kuppförsöket i juli. Tv-kanalen anklagas för att ha ägnat sig åt terrorpropaganda för det förbjudna kurdiska arbetarpartiet PKK.

IMC TV:s ledning förnekar anklagelserna och säger att ordern är ett "massivt brott mot yttrande- och pressfriheten", rapporterar AFP.

Aktivister har länge oroat sig för att undantagstillståndet inte bara ska användas för att gripa misstänkta för kuppförsöket.

Tolv andra tv-kanaler som anses utgöra hot mot Turkiets nationella säkerhetsintressen och stödja terrorism har stängts.

Totalt har 20 tv- och radiobolag, som drivits av kurder eller den religiösa minoriteten aleviter och som förra veckan förbjöds av myndigheterna, tvingats upphöra med sina sändningar, rapporterar Reuters.

Undantagstillståndet förlängdes i måndags med tre månader från 19 oktober. President Recep Tayyip Erdogan sade förra veckan att undantagstillståndet kan vara i mer än ett år.

TT