Annons
Nyheter

Wallström om Turkiet: Helt oacceptabelt

Turkiets vara eller icke-vara i EU splittrar unionen. Icke anser exempelvis Tysklands förbundskansler Angela Merkel. - Vi lutar åt det hållet också, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).(TT)
Publicerad 8 september 2017

Så sent som i helgen gick Tysklands förbundskansler Angela Merkel ut i en tv-debatt inför valet och kritiserade Turkiet skarpt. Merkel var då tydlig med att Turkiet inte borde bli EU-medlem och att hon skulle diskutera med EU-kollegor om en gemensam ståndpunkt: samtalen om turkiskt medlemskap ska avslutas.

Frågan kring Turkiet och EU svävade därför över unionens ministrar i samband med EU:s informella utrikesministermöte i Tallinn.

””
””
Annons

Johnson tvekar

Wallströms ministerkollega, Storbritanniens Boris Johnson, har dock en annan åsikt än Angela Merkel och sade att "det är viktigt att komma ihåg att Turkiet går igenom en väldigt tuff tid... och vi ska inte trycka bort Turkiet".

På plats i Tallinn var även Turkiets EU-minister Ömer Celik som gick till hårt angrepp:

””

Har skrivit brev

Wallström lämnade så sent som igår ett gemensamt brev med sin tyske kollega till EU, dels kring den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcins situation, dels den tysk-kurdiske författaren Dogan Akhanli.

Hamza Yalcin sitter sedan början av augusti fängslad i Spanien på Turkiets begäran.

TT: Anser du att ni den senaste tiden fått gehör från Turkiets sida?

””

Mötet i Tallinn har varit informellt utan att några beslut fattas. Margot Wallström poängterar dock att situationen i Turkiet måste diskuteras ytterligare.

””

TT: Är Sverige beredda att ta upp detta?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons