Nyheter

Tuffare tider väntar Trump i USA:s kongress

Efter nästan två år med sina partikamrater vid den amerikanska kongressens roder står Donald Trump inför ett nytt politiskt läge. När Demokraterna tar över majoriteten i representanthuset väntar troligtvis fler konflikter och hårda granskningar av den republikanske presidenten.(TT)
Publicerad 3 januari 2019

I fyra år har Republikanerna haft majoritet i båda kamrarna. Men när den 116:e kongressen samlades i Washington DC på torsdagen såg spelplanen annorlunda ut. Demokraterna, som tog över kontrollen av representanthuset, får för första gången möjlighet att där utmana mannen som de flesta av partimedlemmarna anser olämplig som USA:s president.

””
””

Utredningar

Trumps tid i Vita huset har kantats av kontroversiella beslut som fått såväl politiker som rättighetsorganisationer att ringa i varningsklockorna. Men presidenten har i stor utsträckning undkommit granskningar i den republikanskt styrda kongressen. Med demokrater som ordföranden i representanthusets alla utskott väntas det bli ändring på det.

Partiet kommer sannolikt att gräva djupare i allt från frågan om rysk påverkan på presidentvalet 2016 till Trumps vägran att offentliggöra sin självdeklaration. Det finns också möjlighet att dra i gång en riksrättsprocess, även om det är oklart huruvida Demokraterna väljer den vägen.

””

En riksrättsprocess skulle dock med största sannolikhet självdö eftersom det krävs att två tredjedelar av senaten röstar för att avsätta presidenten. Och i senaten har Republikanerna fortsatt majoritet, 53 av de 100 platserna.

Splittringar

Demokraterna är samtidigt splittrade kring hur de ska hantera presidenten. Många nyinvalda ledamöter representerar en mer stridlysten och progressiv falang som vill gå på offensiven medan andra varnar för att det kan slå tillbaka mot partiet eftersom Trump kan utmåla sig som offer för en omogen smutskastningskampanj.

””

Uppgiften att hålla ihop den demokratiska majoriteten har landat på Nancy Pelosi - som blev vald till representanthusets talman. Hon är rutinerad och skicklig. Men jobbet kompliceras av att flera demokrater de kommande månaderna väntas tillkännage sina presidentvalskandidaturer och därmed kommer att driva sina egna linjer hårt.

Hård linje

Det är svårt att sia om hur Trump kommer att klara av den nya verkligheten i kongressen, enligt Blanck, som beskriver en president som förlorat många medarbetare och allt mer tycks dra sig in i ett hörn. Samtidigt har han stöd hos den väljarbas som troget står vid hans sida.

””
””

TT