Tryck på fler länder att göra mer
Så twittrade Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch, härom dagen. Människorättsorganisationer är inte de enda som nu kräver att fler rika länder öppnar sina gränser. En så kallad hashtag på Twitter om att Gulfstaterna måste hjälpa syriska flyktingar har spritts tiotusentals gånger enligt BBC. Bristen på mottagande där kan jämföras med Syriens närmaste grannländer, där omkring 4 miljoner syriska flyktingar lever.
Oro för terror
För dem är det svårt att få visum till de rikaste arabländerna. Saudiarabien, Oman, Qatar, Kuwait, Bahrain och Förenade arabemiraten har inte heller antagit FN:s flyktingkonvention. De ger däremot omfattande bistånd till flyktinghjälp och stöd till väpnade grupper som strider mot Syriens president Bashar al-Assad. Men där lär hjälpen stanna. Inte minst finns en oro för att terrorister ska slinka med i flyktingströmmen.
Ett grannland, Israel, ger bistånd, men tar inte emot någon syrier. Landet är för litet och måste snarast omringas helt av en säkerhetsbarriär, anser premiärminister Benjamin Netanyahu.
””
USA tar emot få
Rädsla för terrorism motiverar också att USA bara tar emot 1 500 syrier årligen, via FN:s kvotflyktingsystem. Kanada tar 10 000. Men trycket på att hjälpa fler ökar i Nordamerika. Till och med Donald Trump, som vill bli president och förordar en mur mot Mexiko, öppnar för det.
Australien meddelade i helgen att fler av de 13 750 flyktingar som landet tar emot årligen ska vara syrier. Premiärminister Tony Abbot får dock hård kritik från olika håll för att inte öka det totala antalet.
Cirka 350 000 syrier har sökt asyl i Europa sedan krigsutbrottet 2011.
TT