Annons
Nyheter

Motstånd väntar när Trump stänger ner program

USA:s president Donald Trump kommer att möta hårt motstånd, men han tänker riva upp migrantprogrammet Daca, som omfattar närmare 800 000 unga. - Vi kan inte tillåta alla som vill komma hit att göra det, det är bara så enkelt, säger justitieministern Jeff Sessions.(TT)
Publicerad 5 september 2017

Spekulationer om Daca har gått varma och varit föremål för protester i USA i flera dagar.

Daca ger migranter som kom till USA före sin 16:e födelsedag, i sammanhanget kallade "dreamers" (drömmare), möjlighet att stanna i landet och arbeta lagligt i tvåårsperioder som kan förlängas. Det omfattar i nuläget närmare 800 000 unga och skapades av Trumps företrädare Barack Obama genom en presidentorder 2012.

Annons

Enligt Reuters säger Trump i ett uttalande att han är "inte för att straffa barn, varav de flesta nu är vuxna, för deras föräldrars handlingar."

"Men vi måste också komma ihåg att vi är ett land av möjligheter för att vi är ett land av lagar."

Han säger att den förre presidenten Barack Obama bröt mot konstitutionen när Daca infördes, och att han ska avveckla programmet.

Sex månaders frist

Rent formellt innebär Trumps beslut en förlängning, men bara med ett halvår. Inga nya ansökningar kommer att behandlas efter tisdagen, skriver amerikanska medier.

De som har arbetstillstånd som går ut före den 5 mars 2018 kan dock ansöka om att tillstånden ska förnyas om det sker före den 5 oktober i år. Det är oklart vad som händer med programmet om kongressen inte kan enas om ett lagförslag.

Justitieminister Jeff Sessions, känd som en hök i invandringsfrågor, säger att han rekommenderat Trump att avveckla Daca på "ett ordnat sätt". Att programmet ska upphävas finns inga tvivel om.

””

Dubbla stämningar

Ett skäl till att Trump agerar nu är att tio republikanska delstater hotat stämma staten för programmet. Att Obama fattade ett sådant beslut var maktmissbruk, bara kongressen kan ge papperslösa amnesti, resonerar delstaterna.

Samtidigt lovar New Yorks guvernör, demokraten Andrew Cuomo, och statens rättsliga myndigheter att de ska stämma Trump i domstol om han skrotar programmet.

Annons

"Presidentens åtgärd kommer att vända upp och ned på livet för hundratusentals unga människor som vuxit upp i Amerika", säger Cuomo i ett gemensamt uttalande med delstatens högste åklagare Eric Schneiderman:

Även delstaten Washingtons högste åklagare Bob Ferguson hotar med rättsliga åtgärder.

Motstånd inom partiet

Trump får även tungt motstånd i sitt eget parti. Representanthusets talman Paul Ryan och den republikanske senatorn Orrin Hatch bad presidenten att inte upphäva programmet. Ryan säger efter Trumps beslut att han hoppas att kongressen kan komma överens i lagstiftningen och få en permanent lösning.

Partikamraterna James Lankford och Tom Cotton, båda inflytelserika senatorer, är också kritiska. Även många kända företagsledare har manat Trump att behålla Daca.

Den republikanske senatorn John McCain tycker att Trumps beslut är felaktigt.

Demokraten Nancy Pelosi, minoritetsledare i representanthuset, kallar det "djupt skamfullt" och genomfört med "politisk feghet".

Också Mexiko beklagar Donald Trumps beslut.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons