Nyheter

Strid om Trumps ord om läget vid gränsen

Ordkriget om Donald Trumps utlovade gränsmur mot Mexiko och huruvida kris råder vid USA södra gräns har intensifierats efter presidentens mörka tal om gränssäkerhet. Demokraterna anklagar Trump för att förvränga verkligheten och piska upp rädsla genom osanna påståenden.(TT)
Publicerad 9 januari 2019
””

Presidenten varnade för att narkotika och brottslingar flödar över gränsen samt hävdade att USA inte har plats för alla som vill komma in i landet.

Pelosi gjorde gällande att mycket av det som Trump förde fram var felaktigt och i vissa fall hade onda avsikter.

Enda sättet?

Presidentens nio minuter långa tal innehöll inga direkta nyheter och han utlyste inte undantagstillstånd för att få pengar till det kontroversiella murbygget. I stället återupprepade han de argument han fört fram sedan valrörelsen; han utmålade invandrare som farliga kriminella och sade att en mur är det enda sättet att stoppa dem och det enorma inflödet av knark.

Flera amerikanska medier som faktakontrollerade talet vände sig emot det resonemanget: Trump påstod att stora mängder knark smugglas in i USA över gränsen, bland annat 90 procent av det heroin som varje vecka tar livet av 300 amerikaner.

Men statistik från tull- och gränsmyndigheten visar att mer än fyra femtedelar av beslagen av heroin, kokain, metaamfetamin och fentanyl görs vid de lagliga gränsövergångarna - inte efter den gränssträckning där presidenten vill resa en mur, enligt tidningen USA Today.

De stora mängderna av fentanyl kommer från Kina och skickas i paket antingen direkt till USA eller till Kanada, skriver The New York Times med hänvisning till en rapport från Vita husets egen opiatkommission.

"Sluta hålla gisslan"

Presidenten har begärt 5,7 miljarder dollar, motsvarande 50 miljarder kronor, för att bygga sin utlovade gränsmur, en begäran som inte gått att få igenom kongressen. Budgetbråket har lett till att delar av statsapparaten varit nedstängd sedan den 22 december, något Trump inför tv-kamerorna gav Demokraterna skulden för. Han sade att motståndarpartiet "inte vill finansiera gränssäkerhet".

Men det nu demokratledda representanthuset röstade i förra veckan igenom ett lagförslag om just stärkt gränssäkerhet, inklusive 1,3 miljarder dollar till ett stängsel. Det är just muren som Demokraterna motsätter sig, de anser att gränsen kan säkras på bättre sätt.

””

Kvinnor och barn

Ett drygt år före primärvalssäsongen inför nästa presidentval är frågan vilken sida USA:s mittenväljare lyssnar på. Donald Trumps tal var slagkraftigt, i synnerhet när han talade om hur utsatta kvinnliga migranter är under den farliga resan mot USA.

””

Under onsdagen ska kongressens ledare och Trump diskutera nedstängningen och på torsdag reser presidenten till gränsstaden McAllen i Texas.

Rättad: I en tidigare version förekom felaktiga uppgifter i en mellanrubrik om kostnaden för muren.

TT