Nyheter

USA: Robotattack ett budskap även till andra

Robotattacken mot Syrien var ett budskap även till andra stater, antyder USA:s utrikesminister Rex Tillerson. Uttalandet kommer sedan Ryssland och Iran i ett kraftfullt uttalande från ett gemensamt militärkommando sagt att varje amerikanskt angrepp mot Syrien kommer att besvaras.(TT)
Publicerad 9 april 2017

Den militära retoriken hårdnar efter det amerikanska angreppet mot Syrien. USA har överträtt en röd linje, anser Ryssland, Iran och den libanesiska Hizbollahrörelsen. I det gemensamma meddelandet heter det enligt nyhetsbyrån Reuters att stödet till den syriska regeringsarmén kommer att ökas.

Länderna beskriver också den amerikanska truppnärvaron i norra Syrien som en "ockupationsstyrka", och att USA:s inblandning i kriget är "illegal". Ryssland och dess allierade är från och med nu "redo att svara på varje aggression", skriver de enligt Reuters.

Putin i telefonsamtal

Rysslands och Irans presidenter Vladimir Putin och Hassan Rouhani är ense om att amerikansk aggression mot Syrien inte kan tillåtas, skriver den statliga ryska nyhetsbyrån Tass med hänvisning till telefonsamtal mellan presidenterna.

På söndagen trappade USA:s utrikesminister Rex Tillerson upp retoriken ytterligare ett snäpp i ABC:s "This Week" genom att antyda att angreppet mot Syrien kan ses som en varning även till andra stater.

””

Attackerade flygbas

Den skarpa reaktionen från ryskt och iranskt håll kommer efter USA:s robotattack mot den syriska flygbasen Shayrat. Angreppet var USA:s svar på den misstänkta kemvapenattacken i Idlibprovinsen i Syrien i tisdags då 86 människor dödades, många av dem barn. Enligt amerikansk underrättelsetjänst var syrisk militär vid flygbasen ansvarig för att kemvapenattacken utfördes.

Markeringen från Ryssland och Iran behöver inte få några större konsekvenser, enligt Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.

””

"Bollen hos Trump"

Ytterligare militära handlingar från USA:s sida kan dock få situationen att eskalera, enligt Jönsson.

””
””

USA:s president Donad Trump har varnat för att fler åtgärder i Syrien kan bli "nödvändiga". I ett brev till representanthusets talman Paul Ryan och finansutskottets republikanske ordförande Orrin Hatch skriver Trump att USA "kommer att vidta ytterligare åtgärder, om nödvändigt och lämpligt, för att främja landets intressen".

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talade i telefon med sin amerikanske kollega Rex Tillerson på lördagen. Lavrov sade då att "en attack mot ett land vars regering slåss mot terrorismen bara främjar extremisterna, och skapar mer hot mot regional och global säkerhet", enligt Rysslands utrikesdepartement.

Lavrov tillbakavisade också USA:s anklagelser om att syrisk militär använt kemvapen i Idlibprovinsen.

TT