Nyheter

Republikaner står på sig om kostnad för muren

President Donald Trump säger att nedstängningen av stora delar av USA:s statsapparat kan pågå väldigt länge. Republikanerna försöker pressa Demokraterna att komma med ett motbud till muren mot Mexiko på fredag.(TT)
Publicerad 2 januari 2019

Presidenten höll ett budgetmöte med demokrater och republikaner om hur USA:s statsapparat ska finansieras på onsdagen. Men frågan handlade egentligen bara om muren mot Mexiko.

Med på mötet i Vita huset var bland andra demokraterna Nancy Pelosi, som väntas bli talman i representanthuset, och Chuck Schumer, minoritetsledaren i senaten, samt höga kongressledamöter för Republikanerna.

Kan ta lång tid

Donald Trump har inte velat backa om sitt krav på fem miljarder dollar för att finansiera den tänkta muren. Demokraterna har i sin tur lagt fram ett finansieringspaket med pengar till myndigheten för inrikes säkerhet. 1,3 miljarder dollar går till gränsstaket och 300 miljoner till andra säkerhetssystem, som kameror.

Men de två sidorna verkar inte ha kunnat bryta dödläget och nedstängningen, som nu varat i tolv dagar och drabbar många av USA:s myndigheter, fortsätter. Inför mötet svarade Donald Trump att situationen kunde pågå länge på grund av frågan om muren.

””

"Måste lösas"

Efter mötet sade den högste republikanen i representanthuset, Kevin McCarthy, att presidenten bett parterna att komma tillbaka till Vita huset på fredag.

””

Under torsdagen förändras också maktbalansen i USA:s kongress då Demokraterna tar över majoriteten i representanthuset medan Republikanerna behåller makten i senaten.

TT