Annons
Nyheter

USA begär sanktioner: Nordkorea "ber om krig"

I ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd säger USA-ambassadören Nikki Haley att Nordkorea "ber om krig". USA kräver samtidigt nya sanktioner mot landet som ska röstas igenom i FN om en vecka. Ryssland och Kina uppmanar parterna att "hålla huvudet kallt".(TT)
Publicerad 4 september 2017

Säkerhetsrådet inledde sitt möte i New York vid 16-tiden svensk tid. Redan innan det tog fart har länder fördömt Nordkoreas senaste kärnvapentest i hårda ordalag.

Men USA:s FN-ambassadör Nikki Haley skärper tonen ytterligare och säger nu att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un "ber om krig".

””
Annons

Haley säger också att förslaget från Kina om att frysa flödet av förnödenheter till Nordkorea är en "förolämpning" och att tiden för stegvisa åtgärder är förbi. USA kräver nya sanktioner mot diktaturen som ska röstas om i FN på måndag nästa vecka.

Stärker robotförsvar

Kinas representant uppmanar under mötet till diplomatiska samtal och varnade säkerhetsrådet för att man inte kommer att tillåta kaos och krig på Koreahalvön.

””
””

Rysslands representant Vasilij Nebenzija säger att en militär insats på Koreahalvön inte löser någonting. Han menar att det finns "ett akut behov av att hålla huvudet kallt och avstå från alla åtgärder som kan eskalera spänningar".

””

Dagens möte i säkerhetsrådet var det andra på mindre än en vecka.

””

Stärker robotförsvar

Sydkorea ska stärka sitt försvar med ytterligare fyra enheter av det omstridda amerikanska robotförsvarssystemet THAAD, säger Sydkoreas försvarsdepartement. På militärbasen i Seongju 30 mil norr om huvudstaden Seoul finns redan i dag två stycken THAAD-enheter.

Beskedet väntas skapa ytterligare spänningar i regionen, eftersom Kina har kritiserat installationen av robotskölden hårt, med motiveringen att systemet underminerar säkerheten i regionen.

USA:s president Donald Trump meddelade på måndagen att han i princip godkänner att Sydkorea köper vapen för flera miljarder dollar från USA.

Enligt Sydkoreas försvarsdepartement finns det även tecken på att Nordkorea förbereder ännu en robotuppskjutning, men utan att ange när det i så fall skulle kunna ske.

Annons

Övade angrepp

Sydkorea har även genomfört en militärövning med ballistiska robotar som svar på kärnvapentestet. I övningen simulerades en attack mot ett område i Nordkorea där landet testat kärnvapen. Militären anföll "utsedda mål i östkinesiska havet", enligt nyhetsbyrån Yonhap, som citerar militären. Distansen till det simulerade målet var densamma som till testanläggningen Punggye-ri i nordöstra Nordkorea.

Landet slopar även begränsningar för hur mycket deras stridsspetsar får väga. Det gör att Sydkorea kan slå till med större kraft mot Nordkorea vid en eventuell militär konflikt.

Kina, det närmaste Nordkorea har kommit till att ha en allierad, varnar Pyongyang för att genomföra fler robotuppskjutningar.

””

Spricka i relationen

Samtidigt har konflikten öppnat en spricka i den viktiga relationen mellan USA och Sydkorea, sedan USA:s president Donald Trump på söndagen kritiserade sin sydkoreanske kollega Moon Jae-In.

"Som jag har sagt till dem så fungerar inte deras sätt att försöka blidka Nordkorea, de förstår bara en sak!", skrev han på Twitter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons