Toppmöte i Singapore utmaning för Nordkorea
I veckan gjorde Kim Jong-Un sin första utlandsresa med flyg sedan han blev Nordkoreas ledare 2011. Det var till Dalian i Kina och han flögs i ett Sovjettillverkat plan av typen Iljusjin 62M från 1970-talet.
””
Men Kim Jong-Un reser inte med lätt bagage. Med på resan till Kina var också ett fraktflygplan av typen Iljusjin 76.
Farhågor om säkerheten
De cirka 4 700 kilometerna från Nordkoreas huvudstad Pyongyang till Singapore är ingen match för den fyrmotoriga Iljusjin 62M, som klarar drygt det dubbla. Men med fraktflygplanen är det en annan visa. Med en maximal räckvidd på 3 000 kilometer måste det ner och tanka, möjligtvis i det relativt vänligt sinnade Vietnam.
Dessutom har farhågor luftats om säkerheten med en Iljusjin 76, inte minst efter kraschen i Algeriet i april som krävde 257 människors liv.
Sedan Kim tog över har han sällan lämnat landet. De enda gångerna har skett i år, då han två gånger har besökt Kina. Han tog dessutom ett steg över gränsen in till Sydkorea vid mötet med president Moon Jae-In i april.
"Speciellt tillfälle"
Men det finns logik i Singapore som mötesplats. Med en fot i öst och en i väst, en ultramodern infrastruktur och hög säkerhet ses landet som ett tryggt val för det historiska mötet mellan de två oberäkneliga ledarna.
"Vi kommer båda att försöka se till att det blir ett speciellt tillfälle för världsfreden", twittrar Trump.
Även Singapore - ett land som består av ett storstadsområde - har bekräftat värdskapet, men utan att lämna fler detaljer om planeringen.
"Vi hoppas att mötet kommer att främja utsikterna för fred på Koreahalvön", säger landets utrikesminister i ett uttalande.
Singapore är en av de säkraste städerna i Asien och har dessutom hårda restriktioner för medier och folksamlingar. Det underlättar för den som vill kontrollera sin omgivning, vilket troligen uppskattas av nordkoreanerna.
"Konsekvent hållning"
Landet har en sällsynt position genom goda relationer till både USA och Nordkorea. Nordkorea har en aktiv ambassad i Singapore, och USA ses som en nära allierad.
Länderna har en lång historia av samarbete, trots att Singapore i fjol införde FN:s handelssanktioner mot diktaturen. Både den första advokatbyrån och den första snabbmatskedjan i Pyongyang startades av personer från Singapore.
Kina, Nordkoreas mäktigaste allierade, accepterar dessutom Singapore. Trots att Kina inte närvarar på toppmötet har landet ett starkt inflytande över Nordkorea.
””
TT