Nyheter

Toalettostron ska skydda New York

Tiotusentals ostron på tusentals toalettstolar. Det är receptet som ska skydda New York från stormar och rena vattnet vid en av världens mest kända flygplatser. En av havets verkliga delikatesser är en mästare på att filtrera föroreningar och rena vatten.(TT)
Publicerad 7 september 2016

En av havets verkliga delikatesser är en mästare på att filtrera föroreningar och rena vatten. Nu ska 50 000 ostron odlas på 5 000 krossade toalettstolar i Jamaica Bay i New York.

"Billion Oyster project" ska återinföra ostronet i buktens våtmarker, där bland annat John F Kennedy-flygplatsen huserar, årtionden efter att den tidigare populationen dog ut av föroreningar och överfiske.

Syftet är dubbelt: Dels ska den konstgjorda ostronbanken fungera som ett skydd mot framtida stormar och förhindra erosion i våtmarkerna. Dels hoppas man att ostronen ska förbättra vattenkvaliteten och förbättra förutsättningarna för annat marint liv i bukten.

När de tiotusentals ostronen har mognat är förhoppningen att de ska yngla av sig och därmed göra ostronbanken självförsörjande. Under de första åren ska också noggranna tester göras på vattnet i Jamaica Bay.

Men läckergomar i New York kan inte vänta sig toalettostron på tallriken. Enligt stadshuset kommer de inte att skördas för att kunna ätas.

TT