Annons
Nyheter

Tillerson träffar EU i Bryssel

Osäkerheten kvarstår kring framtiden för USA:s utrikesminister Rex Tillerson, som i dag träffar sina EU-kollegor i Bryssel. Nordkorea, Iran och Mellanöstern väntas bli huvudämnen.(TT)
Publicerad 5 december 2017

Tillerson anlände till Europa i går med ett bagage fullt av rykten om att president Donald Trump ska vara på väg att byta ut honom - förslagsvis mot CIA-chefen Mike Pompeo.

Fast än så länge har både Trump och Tillerson mest skrattat bort alla uppgifter. Och inför veckans Europabesök betonar allehanda inblandade att den nuvarande utrikesministern är den som gäller.

””
Annons

Träffar Nato och EU

Ungefär detsamma hörs från Nato-chefen Jens Stoltenberg, som i dag och i morgon leder ett Nato-möte med Tillerson på plats.

””

Innan Tillerson träffar Nato-kollegorna väntas han till EU:s ministerråd vid lunch i dag för att träffa EU:s utrikeschef Federica Mogherini och de 28 EU-ländernas utrikesministrar.

Främsta ämnen lär bli läget i Nordkorea och Iran. EU trycker hårt på för att bevara det kärnavtal med Teheran, som alltmer ifrågasatts i Washington.

””

Sverige och Ryssland

Från Bryssel åker Tillerson vidare till Wien på torsdag och ett möte inom säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE. Där väntar även enskilda möten med bland andra Sveriges Margot Wallström (S) och Rysslands Sergej Lavrov.

Då väntas även exempelvis läget i Ukraina bli ett diskussionsämne.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons