TT-Utrikes

Tidningsprotest mot Daniel Ortega

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nicaraguas oberoende medier hotas och landets största tidning skriver att den snart inte längre kan tryckas. - Vi vet inte hur länge vi kan fortsätta, säger redaktören Jaime Chamorro. Fredagens nummer av Nicaraguas största dagstidning, La Prensa, pryddes av en helt blank förstasida.(TT)

Fredagens nummer av Nicaraguas största dagstidning, La Prensa, pryddes av en helt blank förstasida.

Tilltaget är en protest mot president Daniel Ortegas vänsterregering och dess vilja att strypa pressfriheten i landet, enligt tidningen. Leveranser av bläck, papper och annat material som behövs för att trycka tidningar uppges ha stoppats sedan september förra året .

Inne i tidningen ställer ledarsidan frågan "Kan du föreställa dig att leva utan information?".

– Vi vet inte hur länge vi kan fortsätta trycka tidningen. kanske två månader till, kanske bara tills i morgon, säger La Prensas redaktör Jaime Chamorro till Reuters.

Människorättsorganisationer och oberoende medier i landet anklagar Ortega och regeringen för att förtrycka press- och yttrandefriheten.

I december genomförde polis räder mot ett av landets största tv-bolag, 100 procent Noticias, som rapporterat om den politiska krisen i Nicaragua. Enligt människorättsgrupper har fyra radiostationer tvingats släcka ner sina sändningar och dussintals journalister hotats.

Myndigheterna förbjöd i oktober regeringsfientliga protester och manifestationer och under hösten förbjöds minst tio icke-statliga organisationer, som har varit kritiska till Ortega. Våldet i landet har det senaste året skördat över 300 människors liv, enligt människorättsorganet CIDH.

Oroligheterna i Nicaragua inleddes i april i fjol i samband med protester mot en senare skrotad förändring av landets pensionssystem. Protesterna växte sedan till allmänna missnöjesyttringar mot den alltmer auktoritäre presidenten, som styrt landet sedan 2007.