Thailand i historiskt maktskifte
Diskussioner om tronföljden har varit förbjudna, Thailand har mycket stränga lagar om majestätsbrott, men kuppledaren och numera premiärministern Prayut Chan-O-Cha bekräftar efter dödsbeskedet att kronprinsen tar över. Men det är oklart när.
””
Han meddelar också att officiell sorg ska råda i ett år. Mer generell landssorg är utlyst i en månad. Sorgeperioden märks redan i Thailand, inte minst i många medier som är helt svartvita - inga färgbilder eller text i färg exponeras.
Skärper säkerheten
Samtidigt meddelar regimen att säkerhetsåtgärder genomförs i landet, och uppmanar medborgarna "i varje region" att vara vaksamma för så att säkerhet kan upprätthållas.
Många har varnat för att kungens död skulle kunna leda till att oroligheter blossar upp igen i landet.
””
Regerat längst
Kungen, Rama IX eller Bhumibol Adulyadej som han hette, har inte visat sig sedan i januari. Siriraj-sjukhuset i Bangkok blev mot slutet hans hem. Bekräftelsen om kungens död kom strax före klockan 19 thailändsk tid. Då hade regeringen och parlamentet redan kallats till möte utan förklaring.
Rama IX har varit den sittande monark som regerat längst i världen. Han blev kung i juni 1946, mer än fem år före Elizabeth blev brittisk drottning. I Thailand har han setts som en enande kraft som står över de omfattande politiska rivaliteterna.
Till saken hör också att den hittillsvarande kronprinsen inte alls varit lika populär, och har tillbringat mycket av sin tid utomlands.
””
Sorgen beklagas
Svenska kungahuset beklagar sorgen och har under dagen skickat ett kondoleanstelegram till drottning Sirikit som även mottagit kondoleanser från USA:s president Barack Obama och FN-chefen Ban-Ki Moon.
Även statsminister Stefan Löfven uttalade sig under dagen:
””
TT