Annons
Nyheter

Syriens sista rebellenklaver faller

Hundratals rebeller evakuerades på måndagen från en av de sista enklaver som kontrolleras av oppositionella syriska styrkor. Ytterligare tusentals rebeller väntas lämna området som ligger mellan städerna Homs och Hama inom de kommande dagarna.(TT)
Publicerad 7 maj 2018

Den första kolonnen med bussar, eskorterad av rysk militärpolis, har lämnat staden al-Rastan med rebellfästet Idlib som destination. Ytterligare evakueringar från andra byar och städer i området planeras under veckan. Rebellerna har lämnat ifrån sig tunga vapen, men har fått tillstånd att ta med sig handeldvapen till Idlib, enligt den syriska militären, invånare i området och rebellkällor.

"Inget val"

Annons

Överenskommelsen kommer efter maratonsamtal mellan ryska förhandlare och rebeller. Men enklaven, där omkring 300 000 människor uppskattas bo, har också utsatts för omfattande bombningar.

””

Regimen och dess allierade Ryssland vill att de civila ska stanna kvar, därför har en gränskorridor tillfälligt stängts för att hindra flyktingar att lämna enklaven. Den mestadels sunnitiska befolkningen oroar sig för hämndaktioner från shiitiska alawiter i närområdet, men Ryssland säger sig kunna garantera säkerheten genom att patrullera området i takt med att det töms på rebeller.

Framgångar i Damaskus

Nyligen återtog regimen, med ryskt understöd, rebellenklaven östra Ghouta utanför huvudstaden Damaskus efter en omfattande bombkampanj. Även där väntas evakueringar under veckan av de fåtal rebeller som finns kvar i området.

Nu återstår bara ett litet område i södra Damaskus, det före detta palestinska flyktinglägret Yarmuk där några hundra IS-anhängare försöker klamra sig fast, och den näraliggande staden Hajar al Aswad.

Därmed är regimen på väg att få kontroll över hela den del av landet som inte kontrolleras av den USA-stödda rebellalliansen SDF eller turkiskstödd milis. Endast en enklav i södra Syrien, ett område i Idlibprovinsen samt ytterligare några rebellfickor återstår snart för Bashar al-Assads regering att återta.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons