Annons
Nyheter

Katterna får svenska Irene att trotsa orkanen

Svenska Irene Schyberger tillhör de Floridabor som inte flyr undan orkanen Irma. Eftersom hon inte vill överge sina två katter har hon förberett sig noga för det annalkande ovädret. Svenskan Susanna Malmgren-Grubb däremot har begett sig norrut med familjen.(TT)
Publicerad 8 september 2017

Irene Schyberger bor på 27:e våningen på en barriärö i Fort Lauderdale norr om Miami, med Atlanten på ena sidan och en kanal på den andra. Trots det utsatta läget och evakueringsordern har hon valt att rida ut orkanen hemma. En anledning är hennes två katter.

””

Att sätta sig i säkerhet med bilen är inget alternativ, menar Irene Schyberger, som fruktar kaos på vägarna när miljoner invånare i Florida ger sig ut. Det är inte heller lätt att hitta någonstans att köra, eftersom ovädret väntas drabba Florida och flera grannstater.

Annons

Bunkrar mat och vatten

Ett annat skäl till att hon stannar är stöd från grannarna. Ytterligare ett femtiotal personer i hennes 29-våningshus kommer att stanna kvar. Själv har hon bott i USA i 28 år, men har hittills sluppit undan orkaner.

””

Hon har förberett sig i flera dagar, genom att tappa upp vatten och bunkra mat för en vecka. Det finns risk att ön där hon bor blir avskuren genom väntade översvämningar.

””

"Kan sugas ut"

Orkanen beräknas dra in under lördagskvällen och rasa fram till söndag kväll. Irene Schyberger kommer redan innan Irma drar in att flytta ner till en lånad lägenhet på andra våningen.

””
””

Långa köer

Svenskan Susanna Malmgren-Grubb har redan lämnat Florida med sin familj. Hon bor med sin man och deras 17-årige son i Jupiter Inlet, norr om Miami.

””

Familjens hus har vatten på tre sidor och även om taket byttes ut efter orkanen som drabbade Florida 2004 är Susanna Malmgren-Grubb orolig för hur det ska klara den kommande orkanen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons