Annons
Nyheter

Svensk vittnar om förödelsen i Karibien

Förstörda hus, palmer och buskar där vartenda blad är bortblåst och närmare 30 000 människor utan tak över huvudet. - Total förödelse, säger svenske Martin Sjöholm, som är på Brittiska Jungfruöarna för att för FN:s räkning granska orkanen Irmas förstörelse.(TT)
Publicerad 11 september 2017

Bedömningsexperten Sjöholm, som till vardags arbetar för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), jämför situationen med den han upplevde i filippinska Tacloban efter tyfonen Haiyan 2013.

””

Många skärsår

Annons

När TT når honom har Sjöholm, som är utlånad till FN:s katastrofbedömnings- och koordineringsorgan (UNDAC), tagit sig till det förhållandevis nybyggda sjukhuset i huvudstaden Road Town. Det är en av de byggnader som klarade Irma bäst och som har generatorer för strömförsörjning.

””

Fem människor har hittills rapporterats döda på Brittiska Jungfruöarna, men då finns det mindre öar som ännu inte utforskats efter orkanen. Bland de många skadade är skärsår vanligt, då de träffats av flygande husdelar eller andra saker. Många av öns cirka 30 000 boende valde att stanna kvar under ovädret, medan turister evakuerades till Amerikanska Jungfruöarna, berättar Sjöholm.

Alla drabbade

Det viktigaste nu är att hjälpa öns invånare med tak över huvudet, antingen i form av presenningar som kan läggas över rester av huskroppar eller tält. Vidare behövs mat och rent vatten, säger han.

””

TT: Vad har berört dig mest där?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons