Annons
Nyheter

Tusentals flyr brandinferno i USA

Ett brandinferno rasar fortsatt i Los Angeles-regionen i södra Kalifornien. Över 230 000 människor har tvingats fly, och tusentals hem hotas, bland dem flera exklusiva fastigheter i Bel Air.(TT)
Publicerad 7 december 2017

Myndigheterna har utfärdat en så kallad lila varningsnivå, något som aldrig hänt tidigare, på grund av extrema vindstötar som kan nå upp till 36 meter per sekund - med råge orkanstyrka. Kraftiga nordöstliga vindar har gett branden extra bränsle, och Los Angeles borgmästare Eric Garcetti uppmanar Los Angeles-bor att vara redo att fly med ett ögonblicks varsel.

Lågorna har slukat omkring 32 000 hektar sedan branden "Thomas" bröt ut tidigare i veckan, och minst 4 000 brandmän bekämpar elden.

Annons

Lämnar allt

Ett av de områden som hotas är det exklusiva området Bel Air, där celebriteter och miljardärer som popstjärnan Beyoncé och Tesla-chefen Elon Musk bor. Polisen knackade dörr och gick ut med upprop i högtalare för att få folk att lämna sina hem.

Många tvingades fly lågorna så hastigt att de lämnat bokstavligt talat allt bakom sig,

””

Filter för konsten

Den kraftiga vinden gör det svårare för brandmännen i släckningsförsöken. Men de har lyckats släcka den brand som hotat Gettymuseet, med många berömda konstverk, enligt AP. Getty håller stängt under dagen, men museets ledning uppger att luftfilter ska skydda konstsamlingarna från rökskador.

USA:s president Donald Trump tänker på och ber för alla drabbade, skriver han på Twitter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons