Nyheter

Nato-chefen nöjd med Trump-möte

Nato är ett "bålverk som värnar internationell fred och säkerhet", men försvarsalliansens europeiska medlemmar måste "betala vad de är skyldiga". Så uttryckte sig USA:s president Donald Trump efter onsdagens möte med norske Nato-chefen Jens Stoltenberg i Vita huset i Washington.(TT)
Publicerad 12 april 2017

Nato är ett "bålverk som värnar internationell fred och säkerhet", men försvarsalliansens europeiska medlemmar måste "betala vad de är skyldiga".

Så uttryckte sig USA:s president Donald Trump efter onsdagens möte med norske Nato-chefen Jens Stoltenberg i Vita huset i Washington. Därmed backade han något från den hårda retoriken från presidentvalkampanjen i höstas då han kallade Nato föråldrat. Men Trump upprepade kravet att medlemmarna ska avsätta två procent av bruttonationalprodukten till försvarsutgifter.

Stoltenberg, som var nöjd med mötet och kallade det "produktivt", sade att han och Trump är eniga om att Nato är en grundval för säkerheten, både i USA och i Europa.

På presskonferensen efter mötet passade Trump också på att kalla Syriens president "slaktare". Han sade att han "vill tro" att Ryssland inte på förhand kände till den förmodade nervgasattacken mot Khan Sheikhun i Syrien.

TT