Nyheter

Två sparkas efter dödlig protest i Paraguay

Paraguays inrikesminister och polischef får sparken av presidenten efter det dödliga upploppet i huvudstaden Asunción. Parlamentet stormades och sattes i brand efter en sluten omröstning i senaten om förändringar i landets konstitution, som banar väg för president Horacio Cartes att bli omvald.(TT)
Publicerad 2 april 2017

Parlamentet stormades och sattes i brand efter en sluten omröstning i senaten om förändringar i landets konstitution, som banar väg för president Horacio Cartes att bli omvald.

En 25-årig man, ledare för ett av oppositionspartiernas ungdomsförbund, dödades. Övervakningskameror visar hur han sköts till döds av polis när han träffades i huvudet av en gummimantlad kula.

Omkring 30 personer skadades i branden och kravallerna, däribland tre parlamentsledamöter. En av dem träffades också av en gummikula och har opererats.

Fyra poliser har nu fått sparken, vid sidan av inrikesminister Tadeo Rojas och landets polischef Crispulo Sotelo. En utredning om dödsfallet har inletts.

Presidenten kallar i ett Facebook-inlägg dödsfallet för "en katastrof" och lovar att de ansvariga ska ställas till svars och att han också kommer att rannsaka sig själv.

Under lördagen hade läget lugnat ned sig, men nya protester väntas nästa vecka när en omröstning om förslaget ska ske i underhuset, där det tros ha starkt stöd.

Landets konstitution har hindrat återval sedan den infördes 1992 efter att en brutal diktatur fallit 1989.

En del oppositionspartier anser att lagändringen om att göra återval möjligt skulle försvaga demokratin i landet och säger att omröstningen varit lagvidrig, medan den försvaras av senatorer lojala med presidenten.

TT