Annons
Nyheter

Miljontals bebisar andas in smutsig luft

Närmare 17 miljoner bebisar andas in så smutsig luft att deras hjärnor riskerar att skadas. Barnen bor i områden där luftföroreningarna är minst sex gånger högre än internationella gränser. Barnen som ingår i den nya rapporten från FN:s barnfond Unicef är under ett år gamla.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Barnen som ingår i den nya rapporten från FN:s barnfond Unicef är under ett år gamla. Mer än tre fjärdedelar av dem som andas in giftig luft bor i Sydasien.

"Föroreningar skadar inte bara barns utveckling av lungor - det kan permanent skada utvecklingen av hjärnan - och därmed deras framtidsutsikter", säger Unicefchefen Anthony Lake i ett pressmeddelande.

Annons

I rapporten fastslår Unicef att det inte bara gynnar barnen att skydda dem från luftföroreningar utan hela samhället, med "minskade vårdkostnader, ökad produktivitet och en säkrare, renare miljö för alla."

Små barn är särskilt utsatta eftersom det krävs mindre doser av giftiga kemikalier för att det ska påverka ett barns hjärna än en vuxen persons hjärna. Barn är också känsligare eftersom de andas snabbare och deras immunförsvar inte är fullt utvecklat.

Luftförorening kan skada områden i hjärnan som är viktiga för barnens utveckling och inlärning eller leda till exempel demenssjukdomar, skriver Unicef.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons