Skralt intresse för sena val i Haiti
””
Skoputsaren Luckson visar, liksom en rad förbipasserande, föga entusiasm när AFP:s reporter frågar om kandidater vars valaffischer hängs upp i Haitis huvudstad Port-au-Prince.
Ödesval på ön
Valprocessen, som är komplicerad och kan sträcka sig till nyår, är ett vägskäl där landet har chans att återupprätta den maktbalans som förlorades när parlamentet upplöstes i januari. Men kronisk korruption, konflikter och skriande inkomstskillnader - inte minst i sviterna av det förödande jordskalvet 2010 - gör bedömare oroliga.
””
Biståndsberoende
De amerikanska kontinenternas fattigaste land har mottagit miljarder dollar i bistånd sedan jordbävningen skördade hundratusentals människoliv. Men återuppbyggnaden blev mest skrytbyggen och de nya jobben gick till folk med kontakter, tyckte många när TT:s utsände besökte öriket i vintras.
En siffra från Världsbanken, som enligt BBC noterar att 90 procent av barnen nu går i skola jämfört med 78 procent innan katastrofen, är en av få ljusglimtar i bilden av Haiti.
Över 41 000 kandidater tävlar om de 6 102 ämbetena som parlamentariker, senatorer, borgmästare, tjänstemän och till och med president. Vissa befarar att valfusk eller oroligheter ska spoilera söndagens val, men utöver en kandidats anklagelse om organiserad stenkastning för knappt en vecka sedan har inget våld rapporterats.
Kanske är det väl lugnt. I de senaste valen 2011 röstade färre än en fjärdedel av haitierna och nu uppskattas bara 15 procent av de knappt sex miljoner röstberättigade använda möjligheten.
Två av de främsta konkurrenterna om presidentämbetet är affärsmannen Jovenel Moïse, från högerpartiet PHTK, och läkaren och människorättsaktivisten Maryse Narcisse, från vänstersinnade Fanmi Lavalas.
TT