Nyheter

Skottdrama öppnar upp för haschet

Rivningen av haschbodarna i Christiania kan också förebåda en rivning av dansk narkotikapolitik. Partiet Radikale Venstre (RV) ställer sig nu bakom en legalisering av hasch, och Liberal Alliance (LA) tror att tanken närmar sig majoritet i folketinget.(TT)
Publicerad 3 september 2016
””

Han var med när haschbodarna, på berömda "Pusher Street" i Christiania, en efter en revs i Köpenhamnsområdet Christiania i fredags morse. De boende fick nog efter ett blodigt skottdrama i fristaden i onsdags kväll.

Men det de är trötta på är otrygghet och våld - inte nödvändigtvis knark i sig. Och veckans händelser har fått ut även politiker på högsta nivå i legaliseringsdebatten. Morten Østergaard, partiledare för RV, skrev på Facebook och Twitter på lördagsmorgonen att han svängt och nu stödjer att man provar statlig hasch-försäljning.

Fem partier

RV är i opposition, men den konservativa regeringens stödparti LA håller med, och tror att tiden börjar bli mogen.

””

Förutom RV och LA är tre folketingspartier till inne på den linjen: Enhedslisten, SF och Alternativet. Men ingen av de tre stora, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti och regerande Venstre.

Alternativets rättsansvarige, Carolina Maier, menar att även de stora kan ändra sig.

””

Men Venstre säger att ingenting har förändrats.

””
””

Nils Vest, som bott 37 år i Christiania, menar att legaliseringsivrarna får medvind av en internationell trend.

””

"Skiter i Christiania"

Nils Vest pekar också på de svarta pengarna som ett växande orosmoment. Haschhandeln i Christiania har ju varit illegal i alla år, men tidigare fanns det i alla fall ett element av social kontroll - man hade en regel om att en langare hade varit tvungen att bo i fristaden i tre år innan det var okej med övriga boende att starta försäljning.

””

Polisen befarar efter veckans händelser att knarkhandeln flyttar ut på Köpenhamns gator.

””

TT