Nyheter

Skatteavslöjande skuggar debatt

I ljuset av avslöjandet om att republikanen Donald Trump kan ha sluppit att betala inkomstskatt i nästan två decennier möts vicepresidentkandidaterna i USA - Republikanernas Mike Pence och Demokraternas Tim Kaine - för debatt.(TT)
Publicerad 3 oktober 2016

Frågan om huruvida presidentkandidater bör offentliggöra sina deklarationer lär komma upp vid duellen. I helgen publicerade tidningen The New York Times uppgifter om att Trump, efter att ha redovisat en förlust på närmare en miljard dollar 1995, kan ha sluppit att betala skatt lagligt i 18 år. Trump är den ende presidentkandidaten på närmare 40 år som inte visat upp sina deklarationer. Tidigare anklagelser om att han inte betalat skatt har han skakat av sig med orden "det gör mig smart".

Indianaguvernören Pence har fått försvara Trumps kontroversiella uttalanden många gånger. Men i debatten mot Virginiasenatorn Kaine lär de båda fokusera på att visa att de har kunskap och energi nog att ta över presidentämbetet, om det skulle behövas. Vicepresidentrollen beskrivs oftast som ganska tråkig, ett jobb där man mest åker på statsbegravningar, men som är ett hjärtslag från Ovala kontoret. Det är extra sant i år då presidentkandidaterna är till åren. Om 70-årige Trump vinner blir han den äldste som svurit presidenteden för första gången. Hillary Clinton fyller 69 år i oktober.

TT