Annons
Nyheter

Skalv vid Nordkoreas provsprängningsplats

Ett mindre jordskalv har inträffat i närheten av den anläggning där Nordkorea genomfört provsprängningar av kärnvapen. Skalvet, som hade en magnitud på 2,5, är det fjärde som sker efter att landet i september genomförde sin senaste och hittills kraftigaste provsprängning.(TT)
Publicerad 2 december 2017

Ett mindre jordskalv har inträffat i närheten av den anläggning där Nordkorea genomfört provsprängningar av kärnvapen. Skalvet, som hade en magnitud på 2,5, är det fjärde som sker efter att landet i september genomförde sin senaste och hittills kraftigaste provsprängning.

"Skalvet är naturligt och tros ha inträffat i efterdyningarna av den sjätte kärnvapenprovsprängningen", skriver Sydkoreas meteorologiska institut, som anser att kärnvapentestet kan ha skadat geologiska strukturer i området.

Annons

Experter har efter skalven spekulerat om ifall berget Mantap, som ligger i närheten av testanläggningen Punggye-ri, lider av vad som kallas "tired mountain syndrome". Det är tillstånd som använts för att beskriva de skador som underjordiska kärnvapenprovsprängningar har åstadkommit i berget vid andra testanläggningar.

Enligt analyssajten 38 North finns det dock ingen anledning att hoppas att Nordkorea ska tvingas överge testanläggningen på grund av skadorna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons