Nyheter

Sexton åtalade för mord på ambassadör

Rysslands ambassadör i Turkiet, Andrej Karlov, sköts ihjäl under en fotoutställning i Ankara. Nu inleds rättegången mot 28 personer som misstänks ligga bakom mordet, som utfördes av en 22-årig polisman den 19 december 2016. Bland dem den muslimska predikanten Fethullah Gülen, som lever i exil i USA.(TT)
Publicerad 8 januari 2019

Rysslands ambassadör i Turkiet, Andrej Karlov, sköts ihjäl under en fotoutställning i Ankara. Nu inleds rättegången mot 28 personer som misstänks ligga bakom mordet, som utfördes av en 22-årig polisman den 19 december 2016. Bland dem den muslimska predikanten Fethullah Gülen, som lever i exil i USA.

Åklagaren i Ankara har åtalat 16 personer misstänkta för överlagt mord med syfte att orsaka terror. Utöver det har tolv personer åtalats misstänkta för att tillhöra en terrororganisation. Enligt åklagaren ska syftet med mordet på Karlov ha varit att skapa osämja mellan Turkiet och Ryssland.

Endast 13 av de åtalade sitter frihetsberövade. Gärningsmannen dödades av säkerhetsstyrkor efter att ha utfört mordet.

Gülen nekar till inblandning i mordet, precis som han nekar till de återkommande anklagelserna om att han och hans rörelse låg bakom kuppförsöket mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sommaren 2016.

TT