Annons
Nyheter

Separatister inte överens om ny ledare

De partier som är pro-självständighet i det katalanska parlamentet i Spanien har för fjärde gången misslyckats med att rösta fram en ny regional ledare.(TT)
Publicerad 12 maj 2018

De partier som är pro-självständighet i det katalanska parlamentet i Spanien har för fjärde gången misslyckats med att rösta fram en ny regional ledare.

Den politiske nykomlingen Quim Torra hade behövt 68 röster för att bli vald, men föll på målsnöret i lördagens omröstning och lyckades bara samla 66 röster. Men Torra har fortfarande chansen. På måndag hålls en ny omgång och då räcker det med enkel majoritet.

Annons

Det är den avsatte och landsflyktige regionpresidenten Carles Puigdemont som själv föreslagit Torra som lämplig efterträdare.

Om inte hans och Puigdemonts parti Tillsammans för Katalonien lyckas utse en ledare senast den 22 maj måste nyval hållas, vilket partiet vill undvika.

Puigdemont är på flykt undan det spanska rättssystemet efter den illegala folkomröstningen och efterföljande katalanska självständighetsförklaringen i höstas. För närvarande befinner sig den tidigare ledaren i exil i Berlin.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons