Nyheter

Saudisk tonåring får flyktingstatus

Den unga saudiska kvinna som flytt sin familj och befinner sig i Thailand kan tas emot som flykting i Australien. Hennes pappa och bror är på plats i Bangkok och argumenterar för att hon ska skickas hem.(TT)
Publicerad 9 januari 2019

FN:s flyktingorgan UNHCR bedömer att 18-åriga Rahaf Mohammed al-Qunun har legitima flyktingskäl och ber Australien att ta emot henne, enligt regeringen i Canberra. Uppgiften har än så länge inte bekräftats av UNHCR.

Begäran kommer att hanteras enligt vanliga rutiner, tillägger det australiska inrikesdepartementet. Australiska företrädare har dock antytt att 18-åringens asylansökan kommer att godkännas. Hälsominister Greg Hunt har bland annat sagt att det "väldigt, väldigt, väldigt noga" kommer att övervägas.

Hävdar att hon är fri

18-åringen säger att hennes familj utsatt henne för både fysisk och psykisk misshandel i Saudiarabien. Hon har berättat att hon vid ett tillfälle låstes in i sitt rum i ett halvårs tid för att hon hade klippt sitt hår. I den djupt konservativa och religiösa diktaturen står även vuxna kvinnor under sin pappas eller makes förmyndarskap.

al-Qununs pappa och bror har anlänt till Bangkok och träffat företrädare för UNHCR. Pappan nekar till att ha behandlat sin dotter illa och säger att hon visst har frihet i Saudiarabien.

””

Rahaf Mohammed al-Qunun vägrar att träffa sina familjemedlemmar. Hon har lämnat islam och hävdar att hennes familj med all säkerhet kommer att döda henne för att ha gått emot de saudiska förmyndarlagarna.

Barrikaderade sig

Kvinnan lämnade sin familj under en resa i Kuwait och hade för avsikt att söka asyl i Australien när hon strandade på flygplatsen i Bangkok. Där barrikaderade hon sig i ett hotellrum och berättade i sociala medier hur hon stoppats av thailändska myndigheter att resa vidare. I stället ska hon ha hotats att skicka tillbaka till Kuwait, varifrån hon anlänt.

Först när al-Qunun fick löfte om att hon skulle få stanna i Thailand för stunden lämnade hon rummet, varpå hon möttes upp av FN-personal.

Den saudiska ambassaden i Thailand säger att den inte kräver att al-Qunun ska utlämnas. Men i ett filmklipp som thailändska myndigheter släppt ifrågasätter Saudiarabiens chargé d'affaires Thailands hantering av ärendet:

””

När omvärlden tog notis om Rahaf Mohammed al-Qununs situation fick hon snabbt hundratusentals följare i sociala medier.

TT