Annons
Nyheter

Ryssland: Robotsystem vid Östersjön i bruk

Rysslands robotsystem Iskander, som är möjligt att utrusta med kärnstridsspetsar och som flyttats till enklaven Kaliningrad vid Östersjön, är i bruk, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till militärkällor.(TT)
Publicerad 4 maj 2018

Rysslands robotsystem Iskander, som är möjligt att utrusta med kärnstridsspetsar och som flyttats till enklaven Kaliningrad vid Östersjön, är i bruk, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till militärkällor.

Robotarna ska ha en räckvidd på 40 mil och kan nå sydöstra Sverige, inklusive Gotland, och upp mot huvudstadsområdet, har Sveriges överbefälhavare Micael Bydén tidigare sagt i SVT:s Agenda. Statsminister Stefan Löfvén (S) konstaterade då att det säkerhetspolitiska läget försämrats, men att det inte föreligger något förestående hot mot Sverige.

Annons

Iskandersystemet, som består av mobila kortdistansrobotar, levererades till Kaliningrad i början av 2018. Det avancerade robotförsvarssystemet S-400 har sedan tidigare placerats ut i den ryska enklaven, skriver Interfax

TT

Annons
Annons
Annons
Annons