Nyheter

Rysk taktik ger överläge i Syrien

FN är paralyserat och USA:s tålamod slut. Efter ett år av flygbombningar i Syrien har Moskva övertaget. Och det är svårt att se några åtgärder som i dagsläget skulle få de ryska planen att sluta bomba det redan söndertrasade Aleppo.(TT)
Publicerad 5 oktober 2016

Att USA ger upp försöken att övertyga Ryssland om att återuppta vapenvilan kom inte som någon överraskning. Misstron mellan länderna har förvärrats av den pågående slakten i Aleppo.

Sedan regeringsarmén den 22 september tillkännagav en offensiv för att återta kontrollen över hela staden har de rebellkontrollerade delarna skakats av flygräder som aldrig tycks ta slut. De senaste dagarna har regeringsarmén även avancerat på marken medan rebeller skjutit raketer mot regimens områden.

Många experter anser att om Aleppo faller till regimsidan innebär det att den syriska revolten i princip är över, eftersom oppositionen då bara kontrollerar delar av landsbygden.

Ilska och misstro

Den tidigare vapenvilan kollapsade inom en vecka. Washington anklagar Moskva för att inte tygla den syriske presidenten Bashar al-Assads styrkor och för att bomba civila mål i Aleppo. Moskva beskyller i sin tur Washington för att hjälpa terrorister, för att inte skilja på så kallade moderata rebeller och jihadister, framförallt Jabhat Fatah al-Sham, som tidigare hette Nusrafronten med kopplingar till al-Qaida.

””

Det har gått ett år sedan Ryssland började släppa bomber över inbördeskrigets Syrien. Under den tiden har Moskva vänt kriget till al-Assads fördel och gjort sig själv till en part som det inte går att runda i förhandlingarna om landets framtid.

Taktiken som nu används i Aleppo känns igen från bland annat Tjetjenienkriget då Vladimir Putin var premiärminister.

””
””

Svårt sätta stopp

Det är oklart vad USA har för plan B när det gäller Syrien. Det ryktas om hårdare sanktioner och att Saudiarabien och Qatar kan komma att skicka mer vapen till rebellgrupper som strider mot regimen, men det är inget som är bekräftat.

Och så länge det bara handlar om ord - och inga konkreta åtgärder - har Gudrun Persson svårt att se att Ryssland skulle minska stödet till regimen eller trappa ned bombningarna av Aleppo.

””

TT