Annons
Nyheter

1 600 frihetsberövade under Putinprotester

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har gripits vid en demonstration på Pusjkintorget i centrala Moskva mot president Vladimir Putin. Över 1 600 demonstranter har frihetsberövats i 26 ryska städer enligt den oberoende organisationen OVD-info.(TT)
Publicerad 5 maj 2018

Navalnyj har uppmanat Kremlkritiker att gå ut på gatorna under lördagen för att protestera mot presidentens styre, två dagar innan Putin ska sväras in för en fjärde mandatperiod. Oppositionsledaren greps strax efter att han kommit till torget där tusentals människor samlats och skanderade "Ryssland utan Putin" och "Ned med tsaren", skriver nyhetsbyrån Reuters.

Kravallpolis ingrep

Annons

Enligt polisen deltog 1 500 personer i manifestationen i Moskva, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax.

Reportrar som bevakar protesterna vittnar om hur kravallpolis omhändertagit demonstranter, i vissa fall under våldsamma former, och bussat i väg dem från torget. Enligt Amnesty international har människor som protesterat bland annat misshandlats med knytnävsslag och blivit slagna med piskor av paramilitära grupper medan polisen tittat på utan att ingripa.

I S:t Petersburg hindrades demonstranter att nå fram till stadens centrum, medan omkring 1 000 deltog i anti-Putinprotester i staden Jekaterinburg öster om Moskva, skriver Reuters. Över 230 personer frihetsberövade i samband med protesterna i staden, enligt AFP.

Protester över hela landet

Enligt den oberoende organisationen OVD-info har över 700 personer frihetsberövats i Moskva. Sammanlagt över 1 600 personer har gripits i demonstrationer över hela landet, skriver nyhetsbyrån AFP. Polisen anger en lägre siffra - 300 personer.

Navalnyj, som förbjöds ställa upp i valet mot Putin på grund av en korruptionsdom, som han avfärdat som politiskt motiverad, meddelade inför folkmassan att han var glad att de hörsammat uppmaningen att manifestera. Strax därefter fördes han bort av fem polismän och fördes i väg i en polisbuss.

Oppositionsledaren har gripits flera gånger tidigare för att ha anordnat regeringskritiska protester.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons