Annons
Nyheter

Rohingyer hänvisas till "säkra" områden

Rohingyer som återvänder till Burma kommer att vara säkra - så länge de håller sig kvar i de byar som byggts åt dem, säger landets arméchef Min Aung Hlaing. Uttalandet spär på oron för att återvändande flyktingar permanent kommer att hänvisas till bosättningarna.(TT)
Publicerad 5 maj 2018

Uttalandet spär på oron för att återvändande flyktingar permanent kommer att hänvisas till bosättningarna.

Totalt omkring 700 000 människor ur den muslimska minoritetsgruppen flydde till Bangladesh under den burmesiska militärens hårdföra insats mot vad den beskrivit som upprorsmakare. Agerandet har fördömts av omvärlden och både USA och FN har jämfört insatsen med etnisk rensning.

Annons

Burma och Bangladesh har kommit överens om att flyktingarna ska återvända till delstaten Rakhine. Men många rohingyer tvekar i avsaknad av garantier om sin säkerhet och grundläggande rättigheter såsom rörelsefrihet.

Den burmesiska regeringen har byggt övergångsläger med plats för tiotusentals människor, samt ett mindre antal nya hus för att ersätta de eldhärjade byar där rohingyerna tidigare bodde.

"Det finns ingen anledning att oroa sig för deras säkerhet om de stannar i områdena som är avsedda för dem", sade Min Aung Hlaing till en FN-delegation den 30 april, enligt en utskrift av mötet som nu lagts upp på arméchefens Facebooksida.

Min Aung Hlaing hänvisar samtidigt till den statslösa minoriteten som "bengaler", vilket speglar en utbredd uppfattning i Burma om att rohingyerna är invandrare från Bangladesh trots att de befunnit sig i landet i decennier. Arméchefen ifrågasätter också deras vittnesmål om att militären gjort sig skyldig till utomrättsliga avrättningar, mordbränder och våldtäkter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons