Annons
Nyheter

Rohani fördömer Telegramblockering

Den iranska regeringen står inte bakom blockeringen av meddelandeappen Telegram som en domstol beslutat om, säger landets president Hassan Rohani.(TT)
Publicerad 5 maj 2018

Den iranska regeringen står inte bakom blockeringen av meddelandeappen Telegram som en domstol beslutat om, säger landets president Hassan Rohani.

"Den senaste blockeringen och filtreringen av Telegram har inte verkställts av regeringen och regeringen godkänner den inte", står det i ett inlägg på Rohanis Instagramkonto.

Annons

En iransk domare beordrade i måndags telekomföretag att blockera Telegram efter anklagelser om att väpnade oppositionsgrupper tillåtits att skapa oro genom appen, och att den inte samarbetat med myndigheterna i att motverka terrorism.

Rohanis utspel belyser meningsskiljaktigheterna mellan regeringen och de konservativa krafter som kontrollerar rättsväsendet och säkerhetstjänsten i Iran.

Telegram är Irans mest populära sociala nätverk med cirka 40 miljoner användare, vilket motsvarar ungefär hälften av befolkningen. Både Facebook och Twitter är blockerade i Iran, men går att komma åt med hjälp av så kallade VPN-tjänster.

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei sade i mitten av april att han inte längre skulle använda Telegram, utan i stället hålla sig till inhemska alternativ.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons