Annons
Nyheter

Regionalt maktspel ger robotregn över Riyad

Rivaliteten mellan ärkefienderna Iran och Saudiarabien skär som ett spjut genom Mellanöstern. I Riyad har konflikten blivit högst påtaglig sedan rebeller börjat skjuta robotar från Jemen mot den saudiska huvudstaden. Det var en söndag som alla andra efter solnedgångsbönen.(TT)
Publicerad 1 maj 2018

Det var en söndag som alla andra efter solnedgångsbönen. Mohammed Said arbetade som vanligt i en kopieringsbutik i centrala Riyad när han plötsligt hörde explosioner. Han sprang ut och fick syn på en bit av en robot som ramlat ner mitt i den vältrafikerade gatan.

””

"Otroligt chockad"

Annons

Det enda som rent visuellt fortfarande skvallrar om dramatiken i slutet av mars är några tilltufsade buskar i mitten av den asfalterade vägrenen. Men minnet av Huthirebellernas styrkedemonstration lever kvar i området. Abdul Mohzen var på väg till flygplatsen när han blev vittne till hur robotdelar föll ner på ett hus i ett annat kvarter och dödade en person.

””

Mohzen är i full färd med att beskriva hur hemstaden har blivit en allt osäkrare plats när han hejdas av några dova smällar som får himlen och marken att vibrera. I kopieringsbutiken skrattar personalen nervöst. Inte kan det väl vara ännu en attack? Nej, det ödesmättade mullret avfärdas som en del av det åskoväder som har sänkt sig över Riyad.

””

Flera attacker

Det visar sig att Huthirebellerna för fjärde gången på fem månader har skjutit robotar från Jemen mot Riyad. Sedan 2015 leder Saudiarabien en allians av arabstater som försöker trycka tillbaka rebellerna och återinsätta grannlandets internationellt erkända regering. Huthirebellerna har hotat med fler attacker om inte saudierna slutar att bomba och Riyad har i sin tur använt attackerna som ett sätt att legitimera en blockad som har förvärrat den humanitära situationen.

Riyad beskyller ärkefienden Iran för att förse rebellerna med vapen, vilket förnekas av Teheran som hävdar att anklagelserna är en dimridå som syftar till att avleda uppmärksamheten från bombningarna av rebellmål. Den saudiskledda alliansen har genomfört tusentals luftangrepp, vilka ofta har drabbat civila områden med dödlig utgång - något som har väckt internationell kritik.

Och även om många saudier håller med om regeringens argument för att ingripa i Jemen finns inte direkt något utrymme att vädra missnöje för den som anser det motsatta. Kritik mot styret är känsligt och kan sluta med fängelse.

””
””

"Saudiskt ansvar"

Iran och Saudiarabien är inblandade i flera proxykrig som handlar om vem som ska vara den dominerande makten i Mellanöstern. De senaste årens regionala turbulens har ökat rivaliteten ytterligare. Många saudier anser att det inte är mer än rätt att landet står upp mot Iran - vars ökande inflytande ses som ett existentiellt hot.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons