Nyheter

Rapport släppt kring e-postskandalen

Ännu en gång är frågan om Hillary Clintons användning av en privat e-postserver en het potatis i USA, sedan FBI offentliggjort dokument från utredningen. Clinton välkomnar offentliggörandet, Trump rasar.(TT)
Publicerad 3 september 2016

De nya dokumenten som släppts - en rapport på 58 sidor, varav 14 är helt överstrukna - visar att FBI inte funnit några bevis för att någon tagit sig in i hennes e-postserver. Det kan dock inte uteslutas eftersom en del av hennes mobiler inte har hittats. Utredarna tror att hon kan ha använt totalt 13 mobiltelefoner under perioden.

Kontroversiell hantering

Rapporten visar däremot att fientliga utländska aktörer lyckats få tillgång till privata e-postkonton tillhörande personer som Clinton "var i kontakt med regelbundet och på så sätt haft tillgång till vissa e-postmeddelanden som skickats till, eller tagits emot av Clinton på hennes personliga konto", under hennes tid som utrikesminister.

Clintons sätt att använda sin privata e-post har varit föremål för kontroverser, och hennes motståndare i presidentracet Donald Trump har använt det som ett argument för varför hon inte skulle vara lämpad till att bli president.

De dokument som nu offentliggjorts kommer efter den federala polisen FBI:s rekommendation i juli att inte väcka åtal mot Hillary Clinton för att hon använt sin privata e-post.

"Dåligt omdöme"

Enligt Clintons medarbetare är hon "nöjd" med att rapporten släppts.

"Även om användandet av e-postservern var ett klart misstag och hon har tagit ansvar för det, klargör detta material varför justitiedepartementet anser att det inte fanns någon grund för att gå vidare med det här fallet", heter det enligt hennes kampanj.

Trumps talesperson Jason Miller är inte lika förlåtande i sitt uttalande efter att rapporten släppts, och säger att den "förstärker bilden av hennes oerhört dåliga omdöme och oärlighet".

TT