Nyheter

Tidigare prinsessa vill leda Thailand

Popsångerska, skådespelare och tidigare Kalifornienbo. Den tidigare prinsessan Ubolratana Rajakanya har många strängar på sin lyra. Nu utmanar hon Thailands juntaledare - och siktar på premiärministerposten när landet går till val.(TT)
Publicerad 8 februari 2019

Enligt traditionen brukar kungligheter hålla sig borta från den thailändska politiken. Och det dröjde inte länge innan kung Maha Vajiralongkorn fördömde utspelet.

"Varje inblandning i politiken av en högt uppsatt medlem av kungahuset, oavsett hur, är en handling som går emot landets traditioner, sedvänjor och kultur, och är därmed att betrakta som extremt olämpligt", skriver kungen i ett uttalande.

Den nyblivna politikern är väldigt aktiv i sociala medier och på Instagram tackar hon för det stöd som har uttryckts för hennes kandidatur. Där skriver hon också att hon har avsagt sig sina kungliga titlar och inte har några privilegier som gör att hon står över andra thailändska medborgare.

Den tidigare prinsessan, vars fullständiga namn är Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavad, är syster till kung Maha Vajiralongkorn. Och hennes intåg i politiken ställer de tänkta huvudalternativen i valet den 24 mars på ända.

Juntaledare ställer upp

Hennes främsta motståndare, som också meddelade sin kandidatur på fredagen, är den sittande premiärministern och juntaledaren Prayut Chan-O-Cha.

Han sågs tidigare som den stora favoriten, men kan plötsligt ha fått mycket hårdare motstånd än vad han tänkt sig. Ett problem för juntaledaren är att regimen har gett sig själv rollen som monarkins beskyddare och fram tills nu har setts som det rojalistiska partiet. Den bilden kommer inte längre att fungera i valrörelsen.

Frågan är om han nu över huvud taget har någon chans att vinna.

””

Paiboon Nititawan, som leder det pro-militära Folkets reformparti, menar att prinsessans kandidatur kan bryta mot en lag som förhindrar politiska partier att utnyttja monarkin i valkampanjer. Han uppmanar valkommissionen att ogiltigförklara kandidaturen.

Ubolratana Rajakanya avsade sig officiellt sin kungliga titel 1972 i samband med att hon gifte sig med en amerikan och flyttade till Kalifornien. Men när äktenskapet sprack återvände hon till Thailand och togs emot med öppna armar av kungafamiljen.

Thai Raksa Chart-partiet, som Ubolratana Rajakanya kandiderar för, är lojalt med den nu landsflyktige tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra. Hon har tidigare antytt sitt stöd för honom. Partiet är populärt på landsbygden, men går inte hem hos militären eller Bangkoks elit.

Framtiden osäker

Det återstår att se vilka effekter Ubolratana Rajakanyas kandidatur kan få för det politiska landskapet i Thailand. Tekniskt sett omfattas hon enligt analytiker inte av lagarna om majestätsbrott - men med tanke på den djupa respekten för kungligheter kan hon mycket väl komma att slippa undan hård granskning.

En del bedömare väljer att lyfta att Thaksin Shinawatra i och med sina band till ex-prinsessan lyckats genomföra en skicklig politisk manöver.

Den 67-åriga ex-prinsessan är mycket känd i Thailand, inte bara som medlem av kungahuset. Hon har haft flera roller i thailändska filmer, uppträtt på scen och engagerat sig i en antidrogkampanj.

Valet är det första i Thailand sedan militärkuppen 2014. Militärjuntan har skjutit upp valplanerna flera gånger.

TT