Annons
Nyheter

President beordrar massivt cashewnötsköp

Tanzanias president John Magufuli har beordrat armén att köpa upp varenda cashewnöt i hela landet, sedan privata företag vägrat betala det pris som hans regering slagit fast.(TT)
Publicerad 13 november 2018

Tanzanias president John Magufuli har beordrat armén att köpa upp varenda cashewnöt i hela landet, sedan privata företag vägrat betala det pris som hans regering slagit fast.

Den drastiska åtgärden är kulmen på en nötfejd som redan lett till att två ministrar fått sparken då Magufuli ansåg att de misslyckats med att leva upp till sina åtaganden gentemot cashewindustrin. Cashewnöten är Tanzanias mest värdefulla exportgröda, men fallande priser har fått bönderna att stoppa försäljningen då inkomsterna inte täckte omkostnaderna.

Annons

I oktober gick presidenten in och höjde inköpspriset med 94 procent. Det ville köparna inte betala, vilket fick honom att beställa fram 75 militärfordon som ska frakta de av staten uppköpta nötterna.

"Vi kommer att köpa hela skörden och sedan leta efter köpare. Allt som inte säljs äter vi upp själva", säger Magufuli i ett uttalande.

Även den statliga cashewförädlingsanläggningen, där nötterna skalas och rensas, ska tas över av armén.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons